luni, 10 mai 2010

In Volterra bantuie vampirii!

Orăşelul toscan atrage de mult timp turiştii interesaţi de trecutul lui etrusc şi de monumentele lui medievale. Dar în ultimele luni, el trebuie să facă faţă a mii de adolescenţi fani de Twilight (Amurg), o saga fantastică presupusă să se desfăşoare în acest loc.  
Din vârful turnului său, primarul îşi contemplează oraşul. El vede dealurile pierdute în ceaţă, zidurile  etrusce din jurul oraşului şi, mai jos, acel labirint de alei atât de pitoresc. Marco Buselli regretă uneori timpurile medievale când Volterra părea inaccesibilă, fortificată în spatele dealurilor. Străinii erau rari la acea vreme. El vine de multe ori aici, în vârful Palazzo dei Priori. Are nevoie de acest calm şi de această privelişte, trebuie să gândească, să- găsească cum să facă să intre Volterra în lumea modernă fără a-şi trăda caracterul.  
Buselli se teme de exploatarea comercială excesivă, o problemă cu care se confruntă multe oraşe italiene. El nu vrea bazarul Veneţiei sau faţadele schimbate din San Gimignano. El vrea ca Volterra să-şi păstreze autenticitatea, să rămână un oraş şi nu un decor de film. Buselli are motive de îngrijorare. De mai mult de  un an, Volterra a fost luată cu asalt de fanii poveştilor cu vampiri din întreaga lume. Vina este a lui Stephenie Meyer, autoarea seriei Twilight, deja vândută la 100 de milioane de exemplare, din care un capitol are loc la ...Volterra.  
 http://www.presseurop.eu/files/images/article/Volterra-twilight_0.jpg?1272368477

Pe pereţii oraşului, "Eduard for ever"  
În piaţa de jos se află ghidul Dika Boelen, înconjurată de un grup de adolescenţi. Această olandeză trăieşte aici de 25 de ani. Anterior, ea făcea în general turul oraşului cu profesorii germani de stânga, fani de vin biologic, citind Pasolini şi închiriind camere în casele localnicilor. Acum noii clienţi îi pun întrebări despre tenul de alabastru al vampirilor. Noii vizitatori sunt în vârstă de cincisprezece ani şi vin din Europa sau din Statele Unite. Sunt în mare parte fete, însoţite de părinţii lor. Cele mai multe vin cu autocarul de la Florenţa sau Siena, gravează "Edward forever" pe zidurile oraşului şi zâmbesc extatice. Edward vampirul fură inimile fetelor din Indonezia în Rusia, trecând prin Norvegia şi Thailanda. Succesul filmului a fabricat o fantasmă planetară.  
Stephenie Meyer nu cunoştea Volterra, explică Boelen. În Twilight-Temptation (al doilea volum al seriei), autorul descrie satul natal al Volturi, familia vampirilor malefici. Abia mai târziu, navigând pe Internet ea a descoperit existenţa oraşului Volterra şi l-a ales pentru asemănarea numelui cu Volturi. Ar fi putut alege Vicenza sau Viterbo, explică Boelen. În carte, Edward, crezând-o moartă pe iubita lui, Bella, decide să se expună la soare pentru a se lăsa ucis de Volturi. Bella reuşeşte bineînţeles să-l salveze - altfel nu ar fi al treilea volum - şi amândoi scapă de Volturi  şi se întorc în vizuina lor umedă în nord-vestul Statelor Unite. Acest loc, care există şi el, este activ căutat  de fanii acestei saga. 


"Graţie lui Twilight, am fost ocoliţi de criză"  
Buselli povesteşte că Volterra a stricat primele contacte cu această nouă lume. Unii se scandalizau, refuzând să-şi vadă oraşul transformat în Disneyworld, opunându-se la proliferarea de pizzerii şi camping-uri. "Am dezbătut luni de zile", îşi aminteşte primarul. Montepulciano a fost mai şmecher şi a făcut pe placul echipei filmului. Filmul a fost turnat acolo în cele din urmă.  Buselli şi comitetul lui ad-hoc au imaginat atunci un subterfugiu pentru a naviga pe valul Twilight fără să desfigureze frumosul lor oraş. Ghizii turistici s-au apucat să caute o poartă prin care ar fi putut să treacă personajul lui Bella în film şi o stradă unde aceasta l-ar fi putut salva pe Edward. Se propune acum o vizită specială Twilight, cu un final sângeros într-o temniţă. "Clienţii noştri vor vampiri, noi le oferim Volterra. Le arătăm mormintele etrusce, palatele Renaşterii, poate că vor păstra ceva", spune Boelen. Vizitele sunt complete de luni de zile, oraşul a înregistrat 50 000 de nopţi de hotel suplimentare în 2009. "Datorită lui Twilight, am fost cruţaţi de criză", declară Buselli.  
La căderea nopţii, Dika Boelen îşi conduce grupul spre temniţă, în realitate taverna irlandeză Quo Vadis. Gardieni cu capişon servesc pahare de vin roşu în loc de sânge, studente australiene ciripesc, o mamă germană pune bot, fiicele ei radiază fericire. Două tinere de 17 ani, din Trieste, povestesc că au citit cartea o duzină de ori. Ar fi mult mai importantă decât Biblia. Nu vă oferiţi primului venit, transmite în esenţă Meyer tuturor tinerelor din lume, aşteptaţi-l pe cel bun. "Dacă am fi citit această carte mai devreme, am fi putut evita unele probleme cu băieţii", spun fetele, cu feţe grave.  Dika Boelen găseşte fanii Twilight teribil de papă-lapte şi seria complet insipidă. Pentru ea, este o pală imitaţie a piesei Romeo şi Julieta, văzută de o mormoană condamnând sexul înainte de căsătorie. "Fiecare generaţie luptă împotriva idealurilor părinţilor, asta este", rezumă ea. La sfârşitul vizitei, Boelen duce tinerele într-o piaţă la porţile oraşului. Ele trebuie să simtă atmosfera oraşului, să se simtă inspiraţi. "Vampirii poate că nu au suflet, dar Volterra are".
Via: Vampires Crib

3 comentarii:

scortisoara92 spunea...

Ei,da.Nu pot sa nu comentez acest articol.Pentru ca soarta face ca tocmai astazi sa am o discutie delicioasa cu prietena tocmai despre...Volterra.Nu o sa va vina sa credeti ce va face tradatoarea.Pur si simplu o urasc[ei...nu chiar o urasc...dar totusi:)]. Ea si-a planuit la vara o vacanta cu mama ei in....Italia.Toate bune si frumoase, asta pana cand foarte vesela ma anunta ca destinatia va fi Toscana.Ok,Ok.Pana aici nimic nou,asta pana nu imi spune razand ca de fapt,una din cele 7 zile le va petrece,ia ghiciti unde? IN VOLTERRA!!!!Deci nu pot sa cred!!!Si acuma citind articolul realizez ca se pare ca Volterra ma bantuie azi.Si totusi ironia:in articol este prezentat fenomenul cea a determina o crestere sustantiala a numarului de turisti odata cu lansarea iubitelor noastre carti.Ce sa zic?Norocosi sunt unii pe pamantul asta!!!

elena spunea...

da:))
sa stii
:))
si nu e corect:|

irene spunea...

eu traiesc cam la 100 de km de volterra, dar inca nu am vizitat-o. :| daca o vizitez, promit sa revin cu detalii. :)

Chat

Create a Meebo Chat Room