joi, 10 decembrie 2009

De ce are Twilight succes??


"Harry Potter", "The Lord of the Rings" sau "Twilight" sunt poveşti care au provocat o adevarată "isterie" colectivă în întreaga lume şi au adus încasări spectaculoase..

..atât pentru autorii cărţilor, cât şi pentru regizorii care au dat viaţă personajelor celebre imaginare.

Încă de la lansare, romanele au reuşit să cucerească repede librăriile şi au influenţat cinematografia, care au dat naştere, însă, unui fenomen social decisiv în rândul cititorilor şi cinefililor, astfel încât, dacă s-ar mai scrie o carte pentru copii nici nu ar mai avea nevoie de marketing.

De ce sunt însă basmele atât de fascinante? Sunt ele o formă de compensare ca visul, pentru că nu avem control asupra evenimentelor în care suntem implicaţi?

Din perspectiva psihologică "acestea trezesc sentimentul "Sinelui la copil", se focalizează pe acele aspecte ale personalitaţii care ameninţă subminarea legăturii intime dintre copil şi ceilalţi, părinţii şi ceilalţi copii", ne explică psihologul Andreea Niculescu.

Însă basmele nu sunt poveşti destinate doar copiilor, ele captează şi atenţia adultilor, deopotrivă. Aventura, suspansul, dar şi faptul că acestea au rolul de ne ajută să facem faţă conflictelor interioare în procesul de dezvoltare, fascinează în aceeaşi măsură şi persoanele care şi-au trăit deja copilaria.

"Basmele sunt o scenă pe care ne proiectăm inconştient conflictele interioare, rezolvând astfel tensiunile generate de aceste conflicte. Repunerea în scenă permite explorarea conflictelor psihologice ascunse. Basmele scot la suprafaţă
sentimente intense şi profunde care ar putea altfel sa rămână ascunse.
Basmele funcţionează ca metafore pentru dorinţele şi speranţele noastre", ne spune psihologul.

Succes incontestabil

Volumele "Harry Potter", au avut un succes comercial impresionant şi au adus o imensă popularitate pentru J. K. Rowling, cea care a plăsmuit într-un stil inconfundabil fabulosul poveştii.

Cele şapte volume au fost vândute în peste 325 milioane de exemplare, iar primele cinci dintre acestea au fost ecranizate de regizorul Warner Bros şi au atras milioane de cinefili din intreaga lume. În România, proiecţiile Harry Potter au atras o avalanşă de peste 137.000 de spectatori numai la Hollywood Multiplex din Bucureşti.

Trilogia lui John Ronald R. Tolkien Tolkien divide însă lumea în două părţi: cei care au citit "The Lord of the Rings" şi cei care sunt pe cale să o facă". Universul creat de scriitor a cunoscut, de asemenea, un succes fenomenal şi pe marile ecrane, filmul fiind regizat de Peter Jackson, care a adus încasări de câteva milioane de dolari.

Potrivit reprezentanţilor Hollywood Multiplex, prima parte a filmului, lansată în 2002, "The Lord of the Rings: The Two Towers", a vândut mai mult de 23.500 de bilete, în timp ce a doua parte, "The Return of the King", a strâns în cinematografe peste 50.000 de spectatori.

Mai nou în cinematografele româneşti, "The Twilight Saga: New Moon" promite un succes cel puţin la fel de mare ca în cazul celorlalte proiecţii. Filmul este regizat după una din cele patru cărţi ale scriitoarei Stephenie Meyer, o poveste de dragoste dintre un vampir şi o muritoare, şi a adus încasări de peste 260 de milioane de dolari în întreaga lume..
________________________
Sursa

4 comentarii:

Byby spunea...

sandra, tin sa te felicit, faci o treaba minunata pe acest blog. esti activa mereu si gasesti timp sa ne aduci stiri. de cand ai venit tu pe blog, sa inmultit numarul posterilor dar si cel al vizitatorilor. esti preferata tuturor, inclusiv a mea. as vrea sa mai vb pe mess. daca vrei, lasami adresa ta. Pupici! :*;))

Nessieჯ spunea...

uite cine s-a trezit ??? eu m-am trezit abia la 11:00...bravo pentru articol :P:P ;);)

Sandra ღ spunea...

mda, eu am fost mai harnica decat tine :)) m'am trezit pe la 9

Sandra ღ spunea...

si Byby, adresa mea este sandra_dulcemaria@yahoo.com

Chat

Create a Meebo Chat Room