marți, 29 iunie 2010

INTERVIU IN EXCLUSIVITATE OFERIT DE SCRIITOAREA FENOMEN STEPHENIE MEYER


 Cu ocazia lansarii volumului "Noua si scurta viata a lui Bree Tanner", Stephenie Meyer a raspuns la cateva intrebari pentru presa. Bineinteles, editura Rao , care a lansat aceasta carte in Romania, a selectat  cateva dintre cele mai interesante intrebari. 

Bree apare doar in câteva pagini din Eclipsa. Ce anume te-a atras la acest personaj ca sa doresti sa-l dezvolti?
La inceput nu am fost fascinata doar de Bree, ci de nou-nascuti in general. In timp ce scriam Eclipsa, in fundal se intâmplau numeroase lucruri pe care, desigur, Bella nu avea de unde sa le stie. Tocmai pentru ca ma concentram asupra personajului Bellei, nu puteam sa acord prea multa atentie povestii vampirilor nou-nascuti, insa in minte aveam oricum o idee despre ce faceau. A trebuit sa ma gândesc la asta in timp ce temperam un pic intriga. Bella a ajuns in punctul asta, nou-nascutii fac cutare lucru. Ca sa nu incurc lucrurile, am facut un calendar pentru lunile mai si iunie, adica perioada in care se desfasoara actiunea din Eclipsa, si am scris in fiecare patrat ce se intâmpla cu Bella in ziua respectiva si ce se intâmpla in Seattle. Astfel, povestea vampirilor nou-nascuti a facut mereu parte din povestea Eclipsei. Si intr-un fel m-a intristat ca nu am putut-o prezenta in carte.
Bree este singurul vampir nou-nascut mentionat cu numele in Eclipsa, singura nou-nascuta care intra in contact cu familia Cullen (spre deosebire de restul, care sunt doar omorâti de Culleni) si singurul nou-nascut care se intâlneste cu Volturii in vâlcea. Ea traieste cel mai mult, astfel ca e naratoarea intregii povesti. A fost alegerea fireasca pentru cronica povestii nou-nascutilor. Odata ce am inceput sa scriu din perspectiva ei, Bree a prins viata. Si a devenit atât de interesanta, incât, pe masura ce finalul inevitabil se apropia, era tot mai deprimant sa continui. Mi-a fost mai greu sa o ucid pe Bree decât pe oricare alt personaj din cartile mele, chiar daca o ucideam pentru a doua oara. (Inainte de Bree, cel mai trist a fost sa-l ucid pe Walter in Gazda.)

In ce moment ti-ai dat seama ca „povestea scurta“ pe care o pregateai pentru Saga Amurg: Ghidul oficial, avea sa devina o carte separata?
Nu mi-am dat seama ca „scurta“ mea poveste va fi o nuvela, o carte separata, pâna când nu am predat-o editurii. Tot ce stiam era ca avea 80 000 de cuvinte mai putin decât majoritatea romanelor mele. M-a surprins când mi s-a spus ca numara aproape 200 de pagini si nu avea loc in Ghid. Dar, intotdeaunea mi-am dorit ca oamenii sa poata citi povestea lui Bree inainte sa apara filmul. Asftel, atunci când mi s-a sugerat sa o public ca o carte de sine statatoare, mi s-a parut o idee grozava.

De ce crezi ca este important ca oamenii sa citească povestea lui Bree inainte de aparitia filmului Eclipsa?
Eclipsa este scrisa doar din perspectiva Bellei. Are unele limite, in momentele când, sa zicem asa, in spatele scenei se intâmpla mai multe lucruri, ramân multe intrebari fara raspuns. Filmul are avantajul de a vedea intreaga poveste din exterior. Spectatorul poate vedea lucruri care cititorului doar i-au fost sugerate. Din toate cartile seriei Amurg, in Eclipsa se intâmpla cele mai mai multe lucruri in afara perspectivei lui Bella. Pentru ca filmul sa functioneze, trebuie sa vedem si sa intelegem unele dintre aceste lucruri.
Stiind ca o parte din povestea lui Bree va fi inclusa in film, am sperat ca povestea sa poata fi citita inainte. Eu personal prefer intotdeauna sa citesc cartea inainte sa vad filmul. Imi place sa-mi creez imaginile mele in minte inainte ca imaginile create de altcineva sa intervina. Probabil ca mulţi dintre cititorii mei gândesc diferit, dar am dorit sa le ofer sansa sa-si formeze propriile imagini despre Bree si restul bandei.

Cum a influentat povestea nuvelei filmul Eclipsa?
Când incepusem sa lucrez la povestea pentru Ghid, Melissa Rosenberg, scenarista filmelor seriei Amurg, a inceput sa lucreze la filmul Eclipsa. Mi-a pus o droaie de intrebari despre ce se intâmpla in Seattle. Deoarece, spre deosebire de carte, filmul nu era legat de perspectiva Bellei, Melissa avea posibilitatea de a explora povestea nou-nascutilor, dar dorea, in acelasi timp, sa tina cont de ideile mele. I-am spus despre o parte din povestea lui Bree, pe care o scrisesem, si ea a fost foarte entuziasmata. Entuziasmul ei a fost contagios, si eu am inceput sa ma concentrez asupra acestei povesti. Când a inceput pre-productia filmului Eclipsa, eu am terminat povestea lui Bree. I-am trimis-o lui David Slade, regizorul, si el m-a intrebat daca actorii care jucau rolul nou-nascutilor au voie s-o citeasca. Sigur ca am fost de acord. Asa ca scenele cu nou-nascuti nu au pornit de la nuvela, dar scrierea ei a ajutat pentru ca scenele cu ei sa fie asa cum imi imaginam eu povestea. Sper, de asemenea, ca le-a oferit lui Xavier, Bryce, si Jodelle o intelegere mai buna a personajelor lor.

Povestea incepe inainte de moartea lui Bree. Cum te-ai simtit explorând universul Amurg dintr-o perspectiva mai intunecata?
La inceput m-am gândit ca ar fi distractiv. Ma concentram mai mult pe intriga decât pe personaje, lucru pe care-l fac destul de rar, si ma gândeam ca voi petrece timpul cu niste vampiri mai vampriri. Aveam in minte o sumedenie de scene cu distrugeri, pe care voiam sa le astern pe hârtie. Dar când am inceput sa privesc scenele prin ochii lui Bree, personajul a devenit mai important decât distractia cu distrugerile. Cu cât ii indrageam mai mult pe Bree si pe prietenii ei, cu atât mi se rupea inima ca trebuie sa continui. Perspectiva a devenit mai intunecata intr-un mod foarte diferit.

Cum a fost sa scrii din perspectiva altui personaj din seria Amurg? Te-a facut sa privesti cu alti ochi ceva din Eclipsa sau din celelalte romane?
Aceasta este a treia oara când am scris din perspectiva altui personaj in afara de Bella – am mai scris din perspectiva lui Edward si a lui Jacob. De fiecare data mi s-a parut foarte firesc; când scriu din perspectiva Bellei, stiu intotdeauna si ce gândesc celelalte personaje implicate, doar ca nu impartasesc acest lucru. Asa ca eu ma bucur când reusesc sa fac auzite si alte voci de personaje. Cel mai mult imi place, atunci când scriu din perspectiva altui personaj, sa analizez eroi cunoscuti din alt unghi. Lucrurile s-au imbinat perfect când am ajuns cu Bree in luminis. Mi-a placut tare mult sa-i prezint pe Edward si pe Bella prin ochii ei.


In Zori de zi, Bella afla ce inseamna sa fii un vampir nou-nascut si acum cititorii o vor descoperi pe Bree facând acelaşi lucru. Te-ai gândit la experienta prin care a trecut Bella când ai scris de Bree, sau viceversa?
Absolut — tot timpul le comparam in minte pe cele doua in timp ce scriam, pentru ca experientele lor ca nou-nascute difera foarte mult. Bella porneste in viata ei de vampir dupa numeroase pregatiri, cu asteptari deosebite si foarta multa hotarâre si incapatânare. Bree n-avea habar ce se intâmpla cu ea, intra cu ochii inchisi. Dar ambele se descurca foarte bine, tinând cont de imprejurari. Imi imaginez ca comportamentul Bellei nu ar fi diferit prea mult de cel al lui Bree, daca ar fi fost transformata intr-o maniera asemanatoare.

Pe parcursul intregii Saga Amurg, facem cunostinta cu o numeroasa paleta de vampiri. Bree este singurul vampir pe lânga personajele centrale din romane pentru care ai o poveste atât de detaliata? Ti-ar mai placea sa explorezi si povestea altui personaj intr-o maniera asemanatoare?
Daca as avea tot timpul din lume si nici o alta preocupare, as putea scrie o nuvela pentru fiecare dintre personajele mele. Unele ar ramâne nuvele, altele ar putea deveni romane, altele ar deveni serii. Câteva povesti sunt destul de clare – primii ani ai lui Aro, de exemplu, sau Marcus si Didyme, Jane si Alec, Charlotte si Peter, Alistair, clanul Denali si inca altii la care inca nu m-am gândit. Multe dintre aceste povesti nu sunt atât de necesare ca cea a lui Bree, a carei poveste afecteaza intriga romanului in sine. Nu stiu daca voi mai scrie ceva asemanator. Dar a fost foarte distractiv.

A fost mai usor sau mai greu sa scrii despre universul Amurg dupa ce l-ai vazut prinzând viata pe ecran?
Esenta povestii Amurg fusese deja scrisa inainte sa apara filmele, asa ca nu stiu ce sa spun. Filmele sunt distractive si o interesanta completare pentru carti, dar ele nu au afectat nici o clipa imaginea povestii din mintea mea.

De ce ai ales Crucea Rosie Americana ca destinatar al donatiilor din vânzarile de la Noua si scurta viata a lui Bree Tanner?
Am fost foarte miscata de tot ajutorul care a fost dat dupa dezastrul din Haiti. Multe comunitati de fani Amurg au strâns donatii si m-au impresionat eforturile lor. Am dorit sa continui aceasta initiativa. Cred ca este important sa nu dam prea repede uitarii nici Haiti si nici Chile, caci acum nu mai sunt in atentia mass-mediei, dar tot au nevoie de ajutorul nostru.

Si in ce ordine recomanzi sa se citeasca Saga Amurg, acum ca exista Noua si scurta viata a lui Bree Tanner? Ar trebui citita nuvela dupa Eclipsa sau la finalul seriei?
Daca ar trebui sa citesc Saga pentru prima data, ar citi, probabil, povestea Bellei de la inceput pâna la sfârsit inainte sa patrund si in alte perspective.

Niciun comentariu:

Chat

Create a Meebo Chat Room